cosgalmed-logo
article-post-image

6 lucruri interzise
înainte de o analiza de sânge

Medicina

30-09-2019 10875

De câte ori până în prezent ați dat analiza de sânge? Mai țineți cont de numărul de vizite sau ați depășit deja etapa de „contabilizare”? E și firesc să fie multe recoltări de sânge pe lista dvs. de contact cu medicina, pentru că aceste proceduri sunt o modalitate foarte bună pentru un medic atunci când are ca scop să evalueze starea de sănătate a organismului și anticiparea sau evoluția unei stări patologice. Compoziția sângelui este, de fapt, oglinda interiorului dvs.

E lucru larg cunoscut și repetat la fiecare programare – în dimineața zilei în care mergeți la instituția medicală pentru recoltare de sânge, nu e voie să consumați alimente și lichide. Analiza de sânge se face dimineața, după o pauză alimentară de 12 ore. Chiar și o singură bucățică de mâncare sau o gură de cafea pot influența drastic rezultatul analizelor.

*în cazul în care, din neatenție, ați consumat alimente sau lichide, e cel mai bine să anunțați medicul despre acest fapt.

Dar sunt și alte restricții pe care ar trebui să le respectați în ajunul recoltării de sânge. Ele pot fi diferite în funcție de tipul de analiză.

Unele analize necesită o perioadă de dietă, altele interzic consumarea alcoolului în ajun, altele interzic efortul fizic intens înaintea efectuării. Ca să știți sigur ce e voie și ce nu, consultați în prealabil medicul specialist care cere efectuarea analizei de sânge.

Totodată, sunt unele sfaturi pe care e bine să le urmați pentru orice tip de analiză de sânge – vă vor face doar bine.

Iată 6 cele mai importante dintre ele:

EVITAȚI ALIMENTELE GRASE

Grăsimile pot influența rezultatul analizelor în mod direct (ex. glicemie, colesterol, HDL colesterol, LDL colesterol, lipide serice, trigliceride, HLG) sau indirect, prin creșterea opacității sângelui.

NU CONSUMAȚI DULCIURI CONCENTRATE

Se referă atât la solide, cât și la lichide (băuturile dulci, dar și cele aparent fără dulceață precum laptele, conțin zahăr) – pot influența în mod direct rezultatul analizelor.

NU CONSUMAȚI ALCOOL

Alcoolul este un risc garantat că veți primi rezultate greșite.

FĂRĂ EFORT FIZIC INTENS

Orice tip de efort fizic este interzis cu 8 ore înainte de analizele de sânge, din motiv că exercițiile fizice solicitante modifică nivelul real al glucozei în sânge.

OCOLIȚI STRESUL

Oboseala, starea de stres, nervozitatea – toate pot influența rezultatul analizelor de sânge, prin abateri de la normal. Încercați să vă echilibrați starea emoțională și să dormiți bine în ajun.

„NU” PENTRU FUMAT ȘI MESTECAREA GUMEI

Substanțele nocive din țigări ajung cu rapiditate în sânge, de aceea fumatul este strict interzis cu cel puțin 14 ore înainte de efectuarea testelor de sânge. Guma de mestecat, chiar și când nu conține zahăr, este pentru stomac un semn fals de ingerare de alimente, așa că poate accelera digestia și afecta rezultatele analizelor.

Sfatul medicului de la „Cosgalmed”

Un pacient informat este un pacient cu posibilități mult mai largi în menținerea sănătății organismului și prevenirea situațiilor neplăcute. Este foarte ușor să respectați anumite reguli ca să obținem rezultatele corecte ale analizelor de sânge și, corespunzător, să stabilim, în caz de necesitate, un tratament potrivit. Pentru mai multe detalii, înregistrați-vă pentru o consultație AICI sau contactați-ne la numărul: (0299) 20 5 67.

Încă un detaliu – există medicamente care pot modifica rezultatul analizelor de sânge. Informați în prealabil medicul dacă urmați un tratament și ce medicamente administrați.