cosgalmed-logo
article-post-image

4 analize medicale pe care e important să le repetați anual,
în special după 40 de ani

Medicina

02-10-2019 1474

„Fii sănătos” – este cea mai frecventă urare pe care o primim. Valoarea sănătății o conștientizăm însă, cel mai des, odată cu trecerea anilor sau atunci când anumite reacții ale organismului nostru ne comunică o problemă. Și atunci ne concentrăm pe tratamente și soluții.

Dar cum ne simțim când aflăm din timp despre o posibilă îmbolnăvire și găsim soluție pentru cauza declanșatoare? Protejați, nu? Atunci urarea „Fii sănătos”, trece în dorința puternică „Vreau să fiu sănătos” și atunci demonstrăm celor dragi că ne pasă de noi înșine.

În acest context, sunt foarte importante, la orice vârstă, vizitele regulate la medicul de familie și efectuarea analizelor pe care acesta le prescrie. Vă e frică de analize, de medici sau de rezultate?

Ar trebui să vă fie, de fapt, frică de necunoașterea stării de sănătate. E bine să știți că anumite analize sunt indicate a fi făcute anual. Iată lista acestora:
– hemograma
– glicemia
– VSH
– colesterolul
– creatinina
– TGO
– TGP
– examenul sumar de urină
– MRF
– ECG
– examenul ginecologic sau rectal (la bărbați)
– examenul sânilor la ambele sexe
Se mai poate efectua examenul oftalmologic și ecografia abdominală.
În cele de mai jos ne-am propus să evidențiem 4 analize medicale ce necesită a fi efectuate în fiecare an pentru a ține pulsul sănătății, în special după vârsta de 40 de ani.

Teste de sânge

Sângele este oglinda sănătății dvs. și cea mai bună „carte” despre ea. Cele mai uzuale analize de sânge sunt hemoleucograma, VSH, glicemia, profilul lipidic, transaminazele, creatinina. Analizele de sânge complexe pot depista boli, infecții cronice sau acute, afecțiuni autoimune sau anemii severe, care ar putea anunța cancerul. Medicul dvs. va stabili ce tip de analize de sânge să faceți, în funcție de istoricul sănătății dvs.

Ecografia

Este principala metodă de screening. Prin ecografie se pot observa modificări în modul în care funcționează organele (acestea fiind vizualizate în timp real) și pot fi depistate diferite modificări în structura organelor (formațiuni tumorale sau suferințele organelor).

Controlul cardiac

O cardiogramă, completată de monitorizarea ritmului cardiac, o probă de efort și o tomografie computerizată – vor comunica starea sănătății inimii dvs., or inima are un rol vital în menținerea vieții.

Analizele pentru ficat și rinichi

Sunt folosite pentru diagnosticarea hepatitelor și a afecțiunilor renale și includ: dozarea enzimelor hepatice, a transaminazelor și bilirubinei totale; măsurarea valorilor ureei și creatininei.

Sfatul specialistului „Cosgalmed”:

Recomandat femeilor:
Odată ce ați împlinit 40 de ani, înlocuiți ecografia mamară anuală cu mamografia și continuați să vă faceți la timp toate celelalte investigații – controlul ginecologic și Testul Babes-Papanicolau.
Astfel veți monitoriza riscul apariției problemelor, dar și al cancerului de sân și col uterin, atât de răspândite în ultima perioadă.

Recomandat bărbaților:
După vârsta de 45 de ani este bine ca bărbații să facă antigenul specific de prostată, având grijă de acest aspect al sănătății.

Pentru mai multe detalii și analize, înregistrați-vă pentru o consultație AICI sau contactați-ne la numărul: (0299) 20 5 67.