Obezitatea: cauze, tratament și profilaxie

Excesul de greutate și obezitatea sunt rezultatul acumulării de depozite excesive de grăsime, care sunt foarte dăunătoare sănătății. Problema principală nu este că o persoană supraponderală nu arată plăcut din punct de vedere estetic, ci că majoritatea organelor și sistemelor corpului său suferă. Tratamentul obezității la femei și bărbați necesită o abordare integrată. Acesta este un proces destul de lung, ale cărui rezultate vor depinde în mare măsură de pacientul însuși. Dacă observați că ați început să vă îngrășați rapid, nu pierdeți timpul și faceți o programare cu un endocrinolog la o clinică medicală de încredere. Medicul va efectua o examinare, va determina cauza problemei și va dezvolta un regim de tratament. Vom vorbi despre cum arată primele semne de obezitate, cum se dezvoltă și care ar trebui să fie prevenirea acestei boli.

Simptomele și mecanismele obezității

Luați în considerare patogeneza obezității și factorii care contribuie la apariția acesteia. Depunerile de grăsime în exces încep să se formeze nu numai din cauza supraalimentării sau a lipsei de activitate fizică. Există multe motive pentru care o persoană din orice grupă de vârstă poate începe să câștige în greutate în mod dramatic – hormonale, ereditare și altele.

Obezitatea ca boală poate fi:

 • primară, numit și exogen-constituțional. Motivul constă în reducerea consumului de energie, atunci când organismul primește mai multe calorii din alimente decât consumă ulterior. Acest tip de boală este cel mai frecvent;
 • secundaăr sau simptomatică. Creșterea în greutate în acest caz este rezultatul diferitelor boli.

Principalii factori interni ai obezității sunt astfel de procese din organism, în care metabolismul încetinește. Poate fi perturbat din cauza bolilor glandelor endocrine, a nivelului crescut de insulină, a dezechilibrului hormonilor sexuali. Dacă se întâmplă acest lucru, greutatea corporală va crește chiar și cu o nutriție adecvată și cu numărarea caloriilor.

Există, de asemenea, o predispoziție genetică la această boală. Un astfel de pacient este de obicei diagnosticat cu tulburări în acele părți ale creierului care sunt responsabile pentru senzația de foame și sațietate. Această patologie este adesea moștenită.

Există factori sociali care declanșează mecanismul obezității. În primul rând, vorbim despre o modificare a nivelului veniturilor. Dacă crește rapid, o persoană își poate permite diverse excese în alimente. Cu o scădere a veniturilor, dimpotrivă, oamenii sunt nevoiți să mănânce produse ieftine și accesibile, care conțin grăsimi industriale de calitate scăzută. Factorii sociali includ, de asemenea, stresul frecvent și tendința de a-și „prinde” problemele.

În plus, s-a dovedit că obiceiurile familiei joacă un rol imens în dezvoltarea obezității. Un copil ai cărui părinți nu se gândesc la pericolele obezității și îi forțează să mănânce tot ce este în farfurie va înceta în cele din urmă să controleze senzația de sațietate. Va începe să mănânce în exces fără să observe acest lucru și, cel mai probabil, va fi sătul încă din copilărie.

V-am spus despre ce cauzează obezitatea. După cum puteți vedea, există o mulțime de motive pentru apariția acesteia, doar medicii calificați le pot stabili pentru fiecare pacient.

Acum luați în considerare cum arată principalele semne ale obezității:

 • prima si cea mai sesizabila este schimbarea aspectului datorata excesului de greutate corporala. Silueta devine obeză, depozitele excesive de grăsime sunt vizibile clar pe corp și membre;
 • o persoană este îngrijorată de scurtarea respirației care apare la cel mai mic efort fizic;
 • există transpirație crescută chiar și în repaus;
 • picioarele încep să se umfle și articulațiile dure.

Simptome suplimentare ale obezității la femei sunt scăderea libidoului, modificările ciclului menstrual sau absența completă a acestuia. La bărbați, astfel de semne sunt diverse tulburări sexuale, deteriorarea calității spermei. Toți pacienții, indiferent de sex, notează și un apetit necontrolat. care se pronunţă mai ales seara şi noaptea.

Diagnosticare

Cel mai comun mod de a diagnostica obezitatea este IMC (indicele de masă corporală). Acest indicator este calculat ca raportul dintre greutatea unei persoane în kilograme și pătratul înălțimii sale în metri. Coeficientul rezultat este comparat cu normele aprobate, iar pe baza acestuia se face un diagnostic. Dar IMC nu este singurul criteriu folosit pentru a evalua dacă sunteți supraponderal. Se folosesc și alte metode, inclusiv măsurarea volumelor corporale, numărarea cantității de țesut adipos din organism etc.

În timpul consultației, medicul întreabă pacientul și despre posibilii factori ereditari, caracteristicile muncii și stilului său de viață, adică află fiziopatologia bolii. Dacă este necesar, pacientul este îndreptat pentru examinări suplimentare:

 • ECG;
 • studii hormonale;
 • radiografia șeii turcești;
 • RMN al creierului;
 • Ecografia sau CT a glandelor suprarenale.

Gama de proceduri de diagnosticare poate fi extinsă pentru fiecare pacient în parte.

Grupuri de obezitate

Se obișnuiește să se distingă obezitatea în funcție de tipul masculin (android, când majoritatea depozitelor de grăsime sunt în abdomen) și feminin (genoid, în care sunt concentrate „depozitele de grăsime” fese si coapse). În plus, obezitatea poate fi:

 • hipertrofice, în care numărul de celule adipoase nu se modifică, dar volumul acestora crește. Acest lucru se întâmplă adesea la persoanele în vârstă;
 • hiperplazic, în care numărul de celule adipoase crește, apetitul crește. Pacientul începe să consume cantități excesive de alimente, ceea ce duce la creșterea din ce în ce mai multe celule adipoase noi. Această obezitate se observă mai ales la adolescenți, femei aflate la menopauză, persoane cu predispoziție genetică.

Luăm în considerare și 4 grade de obezitate (conform clasificării OMS):

 • preobezitate – IMC 25 – 29,9, fără alte simptome;
 • obezitate de gradul I – IMC 30 – 34,9. Există umflături la nivelul picioarelor și dificultăți de respirație în timpul efortului fizic;
 • obezitate de gradul II – IMC 35 – 39,9. Simptome de obezitate de gradul 2 – o creștere rapidă a grăsimii corporale, apariția dificultății la mers, efectuarea de muncă fizică și alte activități;
 • obezitate de gradul 3 – IMC peste 40, există tulburări grave în activitatea sistemului cardiovascular, precum și în majoritatea organelor interne.

Tratament și prevenire

Diagnosticul obezității și lupta împotriva acesteia trebuie să înceapă cu identificarea cauzelor acesteia. Dacă este cauzată de factori endocrini sau ereditari, dieta și exercițiile fizice nu vor fi suficiente. Cel mai probabil vei avea nevoie de:

 • tratamentul patologiilor endocrine existente (dacă există);
 • ajutorul unui psihoterapeut (pentru corectarea comportamentului alimentar);
 • terapie medicamentoasă (pentru a controla foamea);
 • modificarea dietei, o dietă echilibrată;
 • selectarea tipurilor adecvate de activitate fizică și a gradului de intensitate a acesteia pentru fiecare pacient în parte.

Prevenirea obezității constă în controlul conținutului de calorii al dietei, saturarea acestuia cu legume și fructe proaspete, cereale integrale, nuci. Activitatea fizică moderată regulată este, de asemenea, foarte importantă. Aceste activități sunt disponibile pentru fiecare persoană responsabilă de propria sănătate.

Ce amenință obezitatea

Cele mai frecvente boli în obezitate sunt asociate cu tulburări ale sistemului cardiovascular (hipertensiune arterială, modificări ale ritmului cardiac, ateroscleroză etc.). În plus, activitatea sistemului respirator se înrăutățește, ceea ce provoacă dificultăți de respirație, răceli frecvente, oboseală. Au de suferit și sistemul digestiv și endocrin, sistemul musculo-scheletic. Cele mai groaznice boli, al căror risc este direct legat de obezitate, sunt considerate a fi cancerul intestinal, diabetul zaharat decompensat, atacul de cord, accidentul vascular cerebral.

Concluzii

Am vorbit despre cum apare și progresează obezitatea, de ce este periculoasă și cum să o tratăm. Pentru a preveni dezvoltarea lui, duce un stil de viață sănătos, mișcă-te mai mult și plimbă-te în aer curat, controlează numărul de calorii consumate. Daca intelegi ca ai nevoie de ajutorul specialistilor, clinica Cosgalmed te invita la o consultatie. Putem face o programare la un endocrinolog calificat, alti specialisti restrânsi care va vor ajuta in lupta impotriva excesului de greutate.

Fii sănătos, frumos și fericit!

This site is registered on wpml.org as a development site.