De ce ți-e frică de medic și cum să nu-ți mai fie?

„Stăteam în ușa spitalului, cu picioarele tremurânde, stomacul strâns, șirag de transpirație pe spate și în palme, gândul că poate azi va lipsi medicul sau nu va avea timp pentru mine… Deși era prima vizită și încă nu-mi făcuse nimic.”

Ți-e cunoscut contextul?
Ne e frică de stomatolog, de chirurg, de ginecolog, de ecografist… dar de multe ori nu ne e frică de cineva anume, ci de definiția medic în ansamblu – halate albe, analize, diagnostic, medicamente… Dar cum ar fi de azi să nu-ți mai fie frică?
Frica de medic, pentru cei care o au, este o dificultate greu de depășit pentru că se manifestă nu doar la nivel emoțional, dar și fizic, iar reacțiile la unele gesturi simple ale medicului pot fi de panică totală.

DE CE APARE FRICA?
Frica este o emoție foarte puternică, o stare profundă de neliniște și de tulburare, provocată de un pericol real sau imaginar, uneori chiar foarte greu de controlat. Senzațiile pe care le avem și coportamentul ne este generat de creierul care înregistează mesajul de alertă și comunică întregului organism că e necesară protejarea.

Frica de medic este denumită iatrofobie. Unul dintre cele mai frecvente motive de apariție a acesteia este o experiență neplăcută din copilărie sau modul de educație pe care l-au oferit părinții, amenințând din când în când copilul, când nu este cuminte, cu venirea medicului care îi va face o injecție sau îl va lua la spital. Astfel medicul devine în mintea copilului un personaj rău și periculos, iar spitalul un loc îngrozitor.

De asemenea, frica de medic poate porni de la alte frici: frica de durere, de sânge, de injecții, de intervenții chirurgicale, de necunoscut (nu știu ce o să-mi facă, mi-e frică de ce-mi va spune). Sau poate fi rezultatul neîncrederii.

CE SIMȚI
Iată cele mai comune manifestări fizice ale fricii de medic:
• accelerarea bătăilor inimii;
• transpirație excesivă;
• senzația de greață sau sufocare;
• senzația de pierdere a echilibrului, amețeli;
• înțepături ale membrelor;
• tensiune musculară.

CUM SĂ O TRATEZI?
Începe, firesc, de la tine: comunică cu tine însuți și descoperă sursa fricii. Controlează-ți emoțiile, informează-te în prealabil, ca să știi pentru ce mergi la medic și ce îți va face. Alege medicul care-ți inspiră încredere și comunică cât mai sincer cu el – împrietenește-te.

Tehnici simple și eficiente:
– Strânge pumnii sau închide ochii
– Acultă muzica preferată în căști
– Ia pe cineva drag cu tine
– Ai încredere

Iar ca să eviți dezvoltarea acestui tip de frică și la copiii tăi, aplică o comunicare eficientă și abordează simplu vizitele la medic, evită la maxim crearea situațiilor de încordare în discuțiile despre medicină, medici, tratamente.

Sfatul medicului de la „Cosgalmed”

Amânarea vizitelor la medic nu este o soluție pentru depășirea fricii, e doar o amânare a resimțirii acesteia, dar și perioada de agravare a problemelor de sănătate. Haideți să găsim curaj și timp să ne întâlnim pentru controalele de rutină, să prevenim și să comunicăm cât mai mult, astfel încât sănătatea dvs. să fie în siguranță.

Tratamentul fricii de medic constă în întâlnirea regulată cu medicul, în comunicare și exercițiu: psihoterapie aplicată de către medic și expunere graduală la factorul de pericol care a declanșat-o. Pentru a confrunta frica, înregistrați-vă chiar AZI pentru o consultație la medic AICI sau contactați-ne la numărul: (0299) 20 5 67.

This site is registered on wpml.org as a development site.